[...] • nie spożywać produktów instant (dotyczy także ryżu i makaronów) • wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz z pełnego ziarna • gotując ryż i makarony skracaj gotowanie, tak aby „doszły“ • ziemniaki gotuj w łupinkach Przykłady „dobrych“ i „złych“ węglowodanów: * to powinno dominować: Produkty pełnoziarniste: nie łuskany ryż, ryż [...]
[...] do diety ryby warto zwracać uwagę na sposób ich obróbki kulinarnej. Zalecany sposób przygotowania to przede wszystkim: pieczenie w piekarniku (bez dodatku tłuszczu) i gotowanie na parze. Ryby są produktem, który bardzo szybko pod wpływem wysokiej temperatury mięknie i nadaje się do spożycia, dlatego ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele [...]
[...] brzoskwinie, wiśnie, kiwi, cytrusy, ananas, melon, avokado) i warzywa (seler, pomidory, koper włoski, marchew, papryka): Większość tych alergenów jest termostabilna tzn. gotowanie, mrożenie lub konserwowanie znacznie osłabia ich aktywność. Objawy alergii na owoce i warzywa są zazwyczaj ograniczone do jamy ustnej i gardła. Zespół [...]
[...] x g sałaty POSIŁEK 5: x g sera białego (np. feta), x g krążków ryżowych, x g warzyw( ogórek, papryka, sałata, pomidor) WAŻNE!!! 1. Wszystkie produkty warzymy przed obróbką (gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie, smażenie bez tłuszczu, wędzenie). 2. Wszystkie przyprawy dozwolone (osoby z nadciśnieniem tętniczym , lub mających [...]
[...] U przeżuwaczy, źródłem CLA są bakterie Butyrivibrio fibrisolvens, wytwarzające enzym potrzebny do reakcji izomeryzacji kwasu linolowego zawartego w roślinach.Co ciekawe, gotowanie lub pieczenie mięsa,a także podgrzewanie mleka(np. przez pasteryzację)zwiększa jego stężenie. Wołowina z grilla ma nawet pięciokrotnie więcej kw.linolowego niż [...]
[...] do diety ryby warto zwracać uwagę na sposób ich obróbki kulinarnej. Zalecany sposób przygotowania to przede wszystkim: pieczenie w piekarniku (bez dodatku tłuszczu) i gotowanie na parze. Ryby są produktem, który bardzo szybko pod wpływem wysokiej temperatury mięknie i nadaje się do spożycia, dlatego ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele [...]
[...] organizmu na witaminę C. Dostarcza dużo beta-karotenu. Który w organizmie jest przekształcany na witaminę A oraz kwas foliowy, żelazo i potas. Warto tez dodać , że gotowanie w wodzie pozbawia brokuły prawie połowy zawartej w nich witaminy C . lepiej więc ugotować je na parze, opiec w kuchence mikrofalowej lub podsmażyć. 5. SAŁATKI Dla [...]
[...] raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A. Ryby i owoce morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera silną [...]
[...] spróbuję FBW. Są może jakieś ćwiczenia ukierunkowane na pozbycie się brzucha, które do ACT mógłbym dorzucić? - Czy smażenie/grillowanie mięs wchodzi w grę, czy tylko gotowanie? - Jakieś warzywa, których lepiej unikać? - Czytałem, żeby ryb wędzonych nie jeść za często, bo zawierają jakieś tam szkodliwe składniki. Prawda to czy mit? Jest [...]
[...] kogoś zainteresuję podobnie jak mnie ). "Słowem wstępu - w Japonii w czasie wielkiego kryzysu ludzie jedli surowe ryby i nie obrobione zboża. Nie było ich po prostu stać na gotowanie czy białą mąkę. Zwracają uwagę 2 fakty. Po pierwsze, statystyka zachorowań na raka w tamtym okresie była w Japonii 5 krotnie niższa niż u nas. Po drugie, w Polsce [...]
[...] rodzynek/żurawiny dla osłody. Na tą chwilę się sprawdza i dużo nie zgrzeszyłem Jeżeli chodzi o przetwarzanie to warzywa to większość surowe albo parowanie ostatecznie gotowanie. Mięcho para a produkty wymagające dłuższej obróbki to gotowanie. Obliczenia zapotrzebowania w załączniku. Basenu nie liczę w zapotrzebowaniu, intensywność [...]
[...] młodość. Występuje w: orzechach, ziarnie słonecznika, kiełkach zbóż, szparagach, brokułach, kapuście, sałacie, razowym chlebie, oliwie z oliwek. Witaminy E nie niszczy gotowanie, natomiast ulega rozkładowi pod wpływem światła. - PP (B3) i B6 (pirydoksyna) - stymulują działalność hormonów. PP występuje w: mięsie, rybach, orzechach, a B6 w: [...]
[...] ćwiartki gotuje, pierś zazwyczaj smażę, a ryba tylko smażona, warzywa również smażone, pytanie tak jak przy 1 posiłku, może zostać smażenie, czy mam się przestawić na gotowanie na parze? 4posiłek (przed treningiem) -ćwiartka z kurczaka/150-200g piersi z kurczaka/150-??? ryby -100g ryżu brązowego (ważony przed ugotowaniem) 5posiłek (zaraz [...]
[...] - avokado, - oleje z nasion i orzechów, Wiem, że nabiał na tym etapie zabroniony. Nie wiem tylko co z kaszami, ryżami, makaronami (durum, lub razowe). Co do obróbki: głównie gotowanie na parze - smakuje mi to, zupy, koktajle, rzadko coś pieczone. =========================== Podsumowując Obliques zaleciła mi 130g białka/90g tłuszczu /120g ww. [...]
[...] pije gazowanego, nie jem słodyczy itp :), ale lubię zjeść jajecznice, czy kurczaka z makaronem (słyszałem, ze rzeźba to ograniczenie węgli). Następne pytanie jeśli chodzi o gotowanie kurczaka. Nie mam tego czegoś do robienia na parze i zastanawiam się, czy smażenie kurczaka na patelni na oleju... czy to na pewno taki dobry pomysł, czy nie lepiej [...]
[...] zając się domem, 2 chłopakami w wieku szkolnym i robić obiad na kolejny dzień to mam naprawdę mało czasu dla siebie. Ale znajdę go. Najtrudniejsze będzie dla mnie ewentualne gotowanie dla nich i dla siebie. Może chce się ktoś zaopiekować beznadziejnym przypadkiem? Proszę o pomoc. ANKIETA ****DANE [...]
[...] uzywam parowaru. Gotuje w nim wszystko kurczaki ryby jajka warzywa. Dla mnie piękna sprawa leje wode wkladam warzywa ubijam piers z kurczaka troche przyprawy do tego ryż przygotowanie posilku zajmuje mi moze 5 min. Gotowanie to zalezy co jajka od 8-15 min piers od 15-20 ryba od 10-15 min itd itd. pytanie moje takie czy przez takie gotowanie [...]
[...] nie nadaję się on do niczego !!!! zachodzi polimeryzacja!!! DLACZEGO JEŚLI MAMY MOZLIWOŚĆ WYBIERAJMY DOBRY TEFLON I SMAŻMY BEZ TŁUSZCZU 6. Jeśli mamy dostęp warto wybrać gotowanie na parze pozwala zachować najcenniejsze witaminy i minerały szczególnie w warzywach i owocach w większości jest to ponad 90% witamin i minerałów czego nie można [...]